BIURO KORPORACJI BUDOWLANEJ DORACO

Home » WNĘTRZA » BIURO KORPORACJI BUDOWLANEJ DORACO

BIURO KORPORACJI BUDOWLANEJ DORACO
Projekt wykonany: 2012.r zrealizowany 2014.r
Powierzchnia: 1000m2
Autorzy: Paweł Pałkus, Jakub Kasprzak

Projekt Wnętrza Korporacji budowlanej Doraco to wynik współpracy pracowni PIKSTUDIO oraz inwestora , który chciał zbudować wyjątkowy obiekt. Budynek mieści się w Parku Oliwskim.
Bryłą nawiązuje do zabudowań folwarcznych oraz wpisuje się w kompozycję całego założenia parkowego.
Założeniem projektu biura o powierzchni około 1000m2 było stworzenie funkcjonalnej przestrzeni do pracy, miejsca ciepłego o charakterze domowym.
Jako pracownia postawiliśmy tutaj na naturalne materiałem tj. drewno , kamień, szkło, stal.
Hall główny to otwarta powierzchnia dwóch kondygnacji z fasadą przeszkloną na dziedziniec folwarku.
Na wejściu zaprojektowaliśmy futurystyczną ladę z korianu. Za ladą mieści się przeszklona salka konferencyjna z widokiem na Park Oliwski.We wnętrzu pojawiają się miejsca na nagrody Korporacji , ściany Hallu głównego obłożone są szczotkowanymi slabami z jury beige, powyżej kamienia zaprojektowaliśmy monumentalne zabudowy z drewna bambusowego , które pełnia funkcję lamp oraz nadają charakter wnętrzu. Całość tworzy niesamowite wrażenie.
Na poziomie pierwszym zaprojektowaliśmy tak zwane skrzydło zarządu. Jest to przestrzeń recepcyjna wraz z gabinetami prezesów.
Poza częścią zarządu na kondygnacji pierwszej zaprojektowaliśmy także sale konferencyjna, z owalnym drewnianym stołem. W podziemnej części biurowca Doraco zaprojektowaliśmy centrum konferencyjne , oraz pomieszczenia socjalne dla pracowników. Ciekawostką jest pomieszczenie nazywane przez nas oraz inwestora „sarkofagiem „ Są to odnalezione fundamenty starego folwarku, które zdecydowaliśmy się zachować i zaaranżować w obecnym wnętrzu.